Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Emlak Kiralama İşlemlerinde Yenilik: E-Devlet Üzerinden Kira Sözleşmeleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı, emlak piyasasında denetimi artırmak ve sahte ilanları engellemek amacıyla e-Devlet üzerinden bildirim zorunluluğu getirilmesi konusunda resmi adımlar attı.

Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı aracılığıyla yapılmasını sağlayacak çalışmaların ilk aşaması Kasım 2024’te tamamlandı.

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, bu hizmetin artık emlakçıların da kullanımına açıldığını duyurdu.

Şu anki uygulamada, taşınmaz sahipleri e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmeleri İşlemleri” bölümünde sözleşme oluşturuyor ve kiracılar tarafından onaylanıyor. Oluşturulan kira sözleşmeleri için ise zaman damgalı “barkodlu belge” oluşturularak e-Devlet Kapısı üzerinden doğrulama işlemi yapılıyor.

Bu yeni hizmet sayesinde kiracılar ve ev sahipleri e-Devlet ortamında buluşup kira sözleşmesini elektronik olarak imzalayabiliyorlar. Emlak danışmanları ise bu süreçte yer almıyor.

Emlakçılar için de kullanıma açılan uygulama hakkında bilgi veren Akçam, gayrimenkul sahiplerinin emlak danışmanlarına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sisteminden yetki verebileceğini paylaştı. Emlak danışmanları yetki aldıktan sonra kiracı adaylarına kontratı elektronik ortamda ulaştırabilecekler. Ayrıca kira kontratı oluşturan emlak danışmanları barkodlu belge çıkarabilecekler. Akçam, “Bu sayede, emlak danışmanları resmi olarak mülk sahipleri ve kiracıları bir araya getirerek mesleklerini icra edebilecekler” dedi.

Akçam, sistemin elektronik ortama taşınmasıyla kira artış oranı, kiracının güvenilirliği ve ne kadar süredir oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından kontrol edilebileceğine dikkat çekti.

Güncelleme ve düzenlemelerin devam ettiğini söyleyen Akçam, Borçlar Kanunu’na göre kira kontratında kefilin ıslak imzasının bulunması gerektiğini belirtti ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

E-Devlet üzerinden kira sözleşmelerinin yapılmasının zorunlu hale gelmesi durumunda, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunların çözülebileceğini vurgulayan Akçam, bu sayede dolandırıcılık olaylarının önüne geçilebileceğini belirtti.

Related Posts

Temmuz ayında doğalgaza zam; konutlara yüzde 24,6, sanayiye yüzde 7,86 artış

Temmuz ayında doğalgaza zam; konutlara yüzde 24,6, sanayiye yüzde 7,86 artış

TÜİK verileri emekli maaşına zam bu kadar olur dedi: Refah payı verilmezse yakacak rakamlar ortaya çıktı

Emekli ve memur maaşlarına yapılacak zammı belirleyecek haziran ayı enflasyon verileri, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3 Temmuz’da yapacağı açıklamayla belli olacak. Milyonlarca kişinin yılın son 6 ayındaki geçimini belirleyecek açıklama …

Avrupa Merkez Bankası Başkanı: Gelecekteki zorluklara karşı iyiyiz

ECB Başkanı Lagarde, para politikası stratejisinin değişmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Lagarde, gelecekteki zorluklara karşı iyi bir konumda olduklarını söyledi.

Asgari ücret ve emekli zammını nokta atışı bilmişti: Temmuz ayı zamları için çok net konuştu

Temmuz ayına sayılı günler kalmışken vatandaşların en çok merak ettiği ve araştırdıkları iki konu tartışmasız asgari ücret ve emekli maaşları. Konuyla ilgili SGK uzmanı Özgür Erdursun çok net açıklamalarda bulundu.

Antalya Havalimanı’nda simit 110 TL, hamburger 800 TL

17 milyon turiste ev sahipliği yapan Antalya’da havalimanında yeme içme fiyatları uçuşa geçti. İstanbul’da 20 TL olan simit havalimanında 110 TL’den 90 TL olan bira 800 TL’den satışta.

‘Ateşkes’ iyimserliği küresel piyasaları etkiledi

Küresel piyasalar ‘ateşkes’ iyimserliği ile haftanın üçüncü gününe pozitif başladı. Ancak ABD vadeli endeksler karışık seyrederken Powell’ın faiz indirimi için bekle-gör süreci takip edeceğini de söylemesi piyasaların yönü üzerinde etkili oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir