Her 10 kişiden 7’si ekonomiyi “kötü” buluyor!

Mayıs Ayı Türkiye Ekonomi Raporu Yayınlandı: Halkın Ekonomiye Bakışı Değişiyor

İstanbul Ekonomi Araştırma ve Danışmanlık tarafından hazırlanan aylık Türkiye Raporu, Mayıs verileri ile birlikte açıklandı. Rapora göre, ekonominin durumu hakkında iyimser düşünenler azalırken, kötümser düşünenlerin sayısında artış gözlendi.

Geçen aya göre, ekonomiye ilişkin olumsuz değerlendirmelerde 2 puanlık bir artış yaşandı. Katılımcıların %71’i, Mayıs ayında ekonominin mevcut durumunu “çok kötü/kötü” olarak yorumladı. “Ne iyi ne kötü” diyenlerin oranı %16’da sabit kalırken, ekonominin iyi/çok iyi olduğunu düşünenlerin oranı ise %13 olarak belirlendi.

Yaş gruplarına göre ekonomi değerlendirmesine bakıldığında, 35-54 yaş aralığındaki katılımcıların olumsuz değerlendirme yapma oranı %57 olarak belirlenirken, gençlerde bu oran %68 olarak ölçüldü. 55 yaş ve üzeri katılımcılarda ise bu oran %64 olarak kaydedildi.

Eğitim seviyesine göre değerlendirildiğinde, ilköğretim ve altı eğitim düzeyindeki katılımcılar arasında ekonominin “çok kötü/kötü” olduğu görüşünü belirtenlerin oranı geçen yıla göre artarak %69’a yükseldi. Yüksekokul ve üzeri eğitim seviyesindeki olumsuz değerlendirme oranı artarken, lise seviyesinde ise bir düşüş yaşandı.

Beklentilere Göre Vatandaşın Ekonomiye Bakışı

Katılımcıların yarısından fazlası, ekonominin geleceği konusunda karamsar görünüyor. Ekonominin geleceğine karamsar bakanların oranı son 3 ayda 4 puan artış gösterdi. Katılımcıların %53’ü, önümüzdeki 1 yıl içinde ekonominin daha kötü veya çok daha kötü olacağını öngörüyor. Bunun yanı sıra, katılımcıların %26’sı ekonomik durumun değişmeyeceğini, %21’i ise iyileşme olacağını düşünüyor.

Enflasyon beklentilerinde bir gerileme gözlemlenirken, katılımcılar gelecek yıl enflasyonun %61 seviyelerinde olacağını tahmin ediyor.

Halkın Geçim Durumu

Katılımcıların çoğu, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtirken, bu durumu daha fazla kadın katılımcılar tercih etti. 25-34 yaş grubu dışındaki tüm yaş gruplarında katılımcıların yarısından fazlası, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtti. Bu durumu en çok yaşlıların (%54) yaşadığı görüldü.

“Gelirim giderimi karşılamadı” diyenler arasında işsizlerin oranı en yüksek olurken (%66), onları yevmiyeli çalışanlar takip etti (%64). Her 3 emekli ve çalışmayan katılımcıdan 1’i gelirlerinin giderlerini zor da olsa karşıladığını belirtti. En çok gelirlerini giderlerini karşılayamayan grup ise %17 ile devlet memurları oldu.

Related Posts

Piyasalar tarife ateşkesiyle nefes aldı: Gözler kritik verilere ve TCMB raporuna çevrildi

ABD ile Çin arasında sağlanan geçici tarife indirimi ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarıyla küresel piyasalarda pozitif bir hava esmeye başladı. Yurt içi dahil olmak üzere dünya genelinde açıklanacak enflasyon, büyüme ve PMI verileri haftanın seyrinde belirleyici olacak. Türkiye’de ise gözler 22 Mayıs’ta açıklanacak TCMB’nin enflasyon raporuna çevrildi.

Mehmet Şimşek’e ‘oluk oluk para’ getirecek yolu söyledi

İBB Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından borsa iki kez devre kesti döviz TL karşısında tarihi seviyeyi gördü. Yatırımcı BIST’ten kaçarken İmamoğlu’nun nöbetçi mahkemece tutuklanmasından iki gün önce, borsa …

Ödemeler bugün hesaplara yatıyor! Bakan duyurdu

Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabından destekleme ödemelerine ilişkin paylaşımda bulundu. Alın teriyle toprağı yoğuran çiftçinin her zaman yanında olduklarını belirten Yumaklı, “5 milyar 102 milyon 219 bin lira destekleme ödemesini bugün …

Kurban Bayramı yaklaştı! Kimler bayram ikramiyesi alacak? İkramiyeler hesaplara ne zaman yatacak? İşte detaylar

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla milyonlarca emeklinin gözü kulağı bayram ikramiyesinde. Peki kimler bayram ikramiyesi alacak? İkramiyeler hesaplara ne zaman yatacak? İşte detaylar…

Bankacılık sektörünün mevduatı azaldı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 9 Mayıs ile biten haftada önceki haftaya göre 19 milyar 284 milyon 192 bin lira azalarak 22 trilyon 582 milyar 264 milyon 75 bin liraya geriledi.

TÜİK verileri yayımlandı: Sanayi geriledi, hizmet sınırlı arttı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayımladığı verilere göre ücretli çalışan sayısı ve hizmet üretiminde sınırlı hareketlilik yaşandı. Sanayi ve bazı hizmet alanlarında düşüş gözlenirken, bilgi ve iletişim gibi sektörlerde artış dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir