Her 10 kişiden 7’si ekonomiyi “kötü” buluyor!

Mayıs Ayı Türkiye Ekonomi Raporu Yayınlandı: Halkın Ekonomiye Bakışı Değişiyor

İstanbul Ekonomi Araştırma ve Danışmanlık tarafından hazırlanan aylık Türkiye Raporu, Mayıs verileri ile birlikte açıklandı. Rapora göre, ekonominin durumu hakkında iyimser düşünenler azalırken, kötümser düşünenlerin sayısında artış gözlendi.

Geçen aya göre, ekonomiye ilişkin olumsuz değerlendirmelerde 2 puanlık bir artış yaşandı. Katılımcıların %71’i, Mayıs ayında ekonominin mevcut durumunu “çok kötü/kötü” olarak yorumladı. “Ne iyi ne kötü” diyenlerin oranı %16’da sabit kalırken, ekonominin iyi/çok iyi olduğunu düşünenlerin oranı ise %13 olarak belirlendi.

Yaş gruplarına göre ekonomi değerlendirmesine bakıldığında, 35-54 yaş aralığındaki katılımcıların olumsuz değerlendirme yapma oranı %57 olarak belirlenirken, gençlerde bu oran %68 olarak ölçüldü. 55 yaş ve üzeri katılımcılarda ise bu oran %64 olarak kaydedildi.

Eğitim seviyesine göre değerlendirildiğinde, ilköğretim ve altı eğitim düzeyindeki katılımcılar arasında ekonominin “çok kötü/kötü” olduğu görüşünü belirtenlerin oranı geçen yıla göre artarak %69’a yükseldi. Yüksekokul ve üzeri eğitim seviyesindeki olumsuz değerlendirme oranı artarken, lise seviyesinde ise bir düşüş yaşandı.

Beklentilere Göre Vatandaşın Ekonomiye Bakışı

Katılımcıların yarısından fazlası, ekonominin geleceği konusunda karamsar görünüyor. Ekonominin geleceğine karamsar bakanların oranı son 3 ayda 4 puan artış gösterdi. Katılımcıların %53’ü, önümüzdeki 1 yıl içinde ekonominin daha kötü veya çok daha kötü olacağını öngörüyor. Bunun yanı sıra, katılımcıların %26’sı ekonomik durumun değişmeyeceğini, %21’i ise iyileşme olacağını düşünüyor.

Enflasyon beklentilerinde bir gerileme gözlemlenirken, katılımcılar gelecek yıl enflasyonun %61 seviyelerinde olacağını tahmin ediyor.

Halkın Geçim Durumu

Katılımcıların çoğu, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtirken, bu durumu daha fazla kadın katılımcılar tercih etti. 25-34 yaş grubu dışındaki tüm yaş gruplarında katılımcıların yarısından fazlası, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtti. Bu durumu en çok yaşlıların (%54) yaşadığı görüldü.

“Gelirim giderimi karşılamadı” diyenler arasında işsizlerin oranı en yüksek olurken (%66), onları yevmiyeli çalışanlar takip etti (%64). Her 3 emekli ve çalışmayan katılımcıdan 1’i gelirlerinin giderlerini zor da olsa karşıladığını belirtti. En çok gelirlerini giderlerini karşılayamayan grup ise %17 ile devlet memurları oldu.

Related Posts

Erdoğan duyurusunu yaptı: 300 milyardan 500 milyar TL’ye çıkarıldı

YTAK programı Merkez Bankası kaynaklı olarak bazı seçilmiş alanlardaki yatırımlar ile turizm yatırımlarını finanse etmek amacıyla oluşturulmuştu. 2024 itibariyle program yeniden yapılandırıldı ve başvuran projelerin seçilmesi için Sanayi ve Teknoloji …

Kamu işçisi toplu sözleşme zammı 2025 ne kadar? Kamu işçisi toplu sözleşme zammı yüzde kaç?

Hastane, bakanlık, üretim santralleri, demiryolları, karayolları ve diğer birçok kamu kurumunda çalışan kamu işçileri alacağı zam oranına odaklandı. Peki, Kamu işçisi toplu sözleşme zammı 2025 ne kadar? Kamu işçisi toplu sözleşme zammı yüzde kaç?

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa güne yükselişle başladı

Bakan Şimşek’ten enflasyon beklentilerine ilişkin açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından enflasyon beklentilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

32 günlük faizde 1,5 milyon TL’nin getirisi ne kadar?

Çeşitli bankalar faiz oranlarını revize ederken, yatırımcılar en avantajlı getiri sunan fırsatları yakalamak için yoğun bir şekilde araştırma yapmaya başladı.

İsrail-İran savaşının piyasalara etkisi ne oldu?

İsrail ile İran arasındaki savaş sivil hedeflere yönelirken iki ülke arasındaki gerilim hız kazandı. İki ülke arasında başlayan savaş piyasalarda hareketlilik meydana getirdi. Yaşanan gelişmeler piyasaları nasıl etkiledi? altın ve dolar nasıl etkiledi? İşte detaylar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir