Prof. Dr. Hamit Hancı, et ve süt ürünlerindeki ölümcül bakterilere karşı uyardı

Prof. Dr. Hamit Hancı: Et ve Süt Ürünlerindeki Ölümcül Bakterilere Dikkat!

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Hancı, gıdalardaki ölümcül bakteriler konusunda uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Hancı, Listeria monocytogenes bakterisinin, buzdolabında üreyebilen en önemli mikroplardan biri olduğunu vurgulayarak, “Tavuk, et ve süt gibi gıdaları iyi pişirirsek, sütümüzü de 70 derecenin üzerinde pişirdiğimiz zaman bakteriler genellikle ölüyor. Risk alanları, özellikle çiğ olan sosis, salam, füme balık ve tavuk gibi gıda ürünleridir” dedi.

Prof. Dr. Hancı, Listeria monocytogenes ve yersinya bakterilerinin çok önemli mikroplar olduğuna dikkat çekerken, bu bakterilerin enfeksiyonlara yol açabileceğini belirtti. Listeria hastalığının Listeria monocytogenes adlı bir bakterinin sebep olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hancı, bu bakterinin özellikle hamilelerde ciddi sonuçlara neden olabileceğini söyledi.

Özellikle hamileler, yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler ve yeni doğanlar gibi risk grubundaki bireylerde enfeksiyonun kan yoluyla yayılabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Hancı, “Menenjit ve beyin iltihabı gibi durumlar meydana gelebilir. Bu nedenle gıdaları iyi ısıtıp pişirmek önemlidir. Çiğ sosis, salam, füme balık ve tavuk gibi ürünlerin mutlaka pişirilmesi gerekmektedir” dedi.

Hamilelerde özellikle riskin yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hancı, “Hamilelikte listeria hastalığı, ölü doğum, düşük gibi sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle kesimhanelerde, üretim yerlerinde ve ev mutfaklarında pişmiş ve pişmemiş etleri bir araya getirmememiz önemlidir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Yumurta ve tavuk üretimindeki düşüşe de değinen Prof. Dr. Nevzat Artık, “Listeria monocytogenes’in artması sebebiyle tavuk eti ve yumurta üretiminde azalmalar yaşandı. Tüketicilerin bu konuda daha dikkatli olmaları gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / MEHMET PAMUK – Sağlık

Related Posts

Vejetaryen beslenmede doğru planlama şart! ‘Yanlış diyet sağlığı tehdit edebilir’

Vejetaryen beslenmenin dikkatli uygulanması gerektiğini belirten uzmanlar, yanlış planlandığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen beslenmenin yanlış planlandığında oluşturabileceği riskleri açıkladı.

Fazla şeker bağışıklığı da çökertiyor

Günümüzde çok fazla hazır gıda dolayısıyla çok fazla şeker tüketiyoruz. Bu durumun
sağlığımız için büyük bir risk olduğunu belirten Prof. Dr. Osman Erk ‘’Kalpten bağırsaklara kadar vücuda tepeden tırnağa zarar veren bu durum bağışıklığı da zayıflatıp, vücudu hastalıklara açık hale getirir” dedi.

Sosyal medya bizi hipnotize ediyor

Sosyal medyanın genç yaşlı demeden hemen herkesi saatlerce esir aldığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz ’’Alışkanlık ötesi bir durum yaşıyoruz. Bu yeni çağın dijital hipnozu’’ diyor.

Van-Hakkari Karayolunda Büyük Kaza: 6 Ölü, 10 Yaralı

(VAN) – Van- Hakkari karayolunda meydana gelen trafik kazasında ilk belirlemelere göre, 6 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı. Van- Hakkari karayolu Güzeldere Tüneli girişinde meydana gelen kazada, Hakkari firmasına ait, S.E. yönetimindeki …

MKE Ankaragücü’nden Yıldırım Mert Çetin Açıklaması

Trendyol 1. Lig ekiplerinden MKE Ankaragücü, stoper oyuncularından Yıldırım Mert Çetin’in sağlık durumuna ilişkin açıklamada bulundu. Sarı-lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, “Profesyonel futbol A takım futbolcularımızdan Yıldırım Mert Çetin …

Bolu’da Uyuşturucu ile Mücadelede ‘Narko Tır’ Farkındalığı

Bolu’da uyuşturucuyla mücadelede farkındalık oluşturmak amacıyla ziyarete açılan “Narko Tır”da vatandaşlar bilgilendiriliyor. İl Emniyet Müdürlüğü tarafından, halkın uyuşturucu madde konusunda bilinçlendirilmesi için Konya Emniyet Müdürlüğü’nden …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir