Türkiye Hazır Giyim Sektöründe Zor Günler Yaşıyor!
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, ülkenin hazır giyim sektöründe iç ve dış pazarlarda pahalı hale gelmesiyle kayıplar yaşadığını belirtti. Gültepe, mevcut ekonomik durum ve kur seviyesinin ithalatı cazip hale getirdiğini ifade etti.
Gültepe, Türkiye’nin dünyanın yedinci, Avrupa Birliği’nin ise üçüncü büyük tedarikçisi olduğunu vurgulayarak, sektörün ülke ekonomisi için kritik öneme sahip olduğunu dile getirdi. Son 2.5 yılda ise sektörün zor günler geçirdiğini belirtti.
Üretim maliyetlerinin artmasıyla Türkiye’nin rakiplere göre daha pahalı hale geldiğini kaydeden Gültepe, ocak 2022’den bu yana asgari ücretin %420, enflasyonun %278 arttığını, kurun ise %167 oranında yükseldiğini açıkladı. Bu durumun Türkiye’yi dolar bazında %50-60 daha pahalı hale getirdiğini belirtti.
Gültepe, hazır giyim ihracatında yaşanan daralmanın dikkat çektiğini ve rekabetçiliğin tekrar kazanılması gerektiğini vurgulayarak, umutlarını kaybetmediklerini ifade etti. İHRACATINDAKİ ge tarzında olmayan cümle: “2022’de 21.2 milyar dolar olan hazır giyim ihracatımız, 2024’te 17.9 milyar dolara geriledi.”.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından düzenlenen törende konuşan Gültepe, 2024’te gerçekleştirilen 17.9 milyar dolarlık ihracatta en çok katkı sağlayan üyeleri ödüllendirdiklerini açıkladı. Ayrıca, 2024’te ihracatın %2.6’sının online kanallardan gerçekleştiğini belirterek, bu payın 2028’e kadar %10’a çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti.