Eğitimli köpekler koklayarak Parkinson hastalığını tespit etti

Parkinson Hastalığı, Koklayarak Yüzde 98 Doğrulukla Tespit Edilebiliyor

İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmada, özel olarak eğitilen köpeklerin Parkinson hastalığını koklayarak yüzde 98’e varan doğrulukla ayırt edebildiği ortaya çıktı. Bu tespitin, hastalık semptomları ortaya çıkmadan yıllar önce yapılabildiği belirtildi.

Bristol ve Manchester üniversiteleri ile Medical Detection Dogs Vakfı’nın ortak çalışması sonucu elde edilen bulgulara göre, Parkinson hastalarından alınan deri örnekleri (sebum) ile sağlıklı bireylerin örnekleri karşılaştırıldı. Eğitilen iki köpek, deri örneklerini koklayarak Parkinson hastalığına sahip bireyleri, sağlıklı kişilerden ve diğer hastalıklardan muzdarip olanları ayırt edebildi. Çift kör deneylerde, örnekleri hazırlayanlar ve eğiticiler örneklerin kime ait olduğunu bilmiyordu ancak köpekler yüzde 80 duyarlılık ve yüzde 98 özgüllük oranlarıyla hastalığı tanımladı.

‘BUMPER’ ve ‘PEANUT’, Yüzde 98 Doğrulukla Hasta Kokusunu Tanıdı

Çalışmaya katılan köpeklerden biri Golden Retriever ‘Bumper’, diğeri ise Siyah Labrador ‘Peanut’ idi. Bu köpekler, Parkinson hastalarına ait deri yağı örneklerini koklayarak eğitildi ve her doğru tespitte ödüllendirilerek kısa sürede yüksek başarı seviyelerine ulaştı.

Medical Detection Dogs CEO’su Claire Guest, “Şu anda Parkinson hastalığını erken teşhis edecek bir test yok. Oysa belirtiler, tanı konmadan 20 yıl öncesinde başlamış olabiliyor” ifadelerini kullandı. Bristol Üniversitesi’nden Nicola Rooney ise “Bu çalışma, Parkinson hastalığının belirgin bir koku profiline sahip olduğunu gösteriyor ve ileride hızlı, invazif olmayan ve düşük maliyetli bir teşhis yöntemi geliştirilebilir” şeklinde konuştu.

‘Devrim Niteliğinde Olabilecek’ Deri Kokusuyla Parkinson Hastalığı Tanısı

Manchester Üniversitesi’nden Prof. Perdita Barran da konuyla ilgili olarak, “Sadece deri yüzeyinden alınan basit örneklerle hastalığın tanımlanabileceğini bir kez daha gösterdik. Bu durum, erken teşhis için devrim niteliğinde olabilir” yorumunu yaptı.

Araştırma, Parkinson hastalığına yakalanan eşinin kokusunun değiştiğini fark eden Joy Milne’in gözlemleriyle başlatılan ‘Nose2Diagnose’ programı kapsamında yürütüldü.

Related Posts

Google’ın yapmadığını DuckDuckGo yaptı

Google’ın bir süredir konu hakkında önemli bir gelişme sunmadığı için eleştirildiği yapay zeka tarafından üretilen görseller sorunun DuckDuckGo’dan çözüm geldi.

IBAN’dan para gönderirken yaptığı bir hata başına işler açtı: İki kere kontrol edin!

Bir hata, her şeyin yolunda gitmesini engelleyebilir. Bankacılık işlemleri sırasında, küçük bir dikkat eksikliği, büyük problemlere yol açabiliyor. Son zamanlarda, yanlış IBAN numarasıyla yapılan para transferleri, birçok kişiyi zor durumda bıraktı. İşte o hata, başınıza neler açabilir?

PlayStation 5’inizi böyle kullanıyorsanız sistem her an çökebilir: Uzmandan kritik uyarı

Sony’nin son oyun konsolu PlayStation 5’te (PS5) uzun süredir konuşulan “sıvı metal” kaynaklı donanım sorunları yeniden gündemde. Özellikle ilk nesil PS5 modellerinde ortaya çıkan bu sorun, cihazların zamanla aşırı ısınmasına ve kendiliğinden kapanmasına yol açabiliyor. Cihazı dikey konumda kullanmak, riski artırıyor.

Kredi kartının ön yüzündeki 16 rakam bu anlama geliyormuş

Kredi kartlarının ön yüzünde yer alan 16 haneli sayı rastgele değil, her rakamın belirli bir anlamı var. Bankalararası tanımlamalardan güvenlik kodlarına kadar uzanan bu sayı dizisinin şifrelerini çözüyoruz.

Araştırma: Uykusuzluk beyni yaşlandırıyor

Araştırma: Uykusuzluk beyni yaşlandırıyor

Drone sürüleri zihinle uçuyor! Beynin komutası

İnsansız hava araçları (UAV), yani drone’lar, tarımdan güvenliğe, lojistikten sinematografiye kadar birçok alanda hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak bu araçların kontrolü genellikle karmaşık kumandalar, radyo denetleyicileri veya …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir