Ordu, bal ihracatında dünya pazarını titretiyor! 13 bin tonla rekorunu kırdı

Ordu’da Arıcılık Sektörü Yükselişte!

Kentte bulunan çoğunluğu gezgin olan 3 bin 500 kayıtlı arıcı, 640 binden fazla kovanda üretim yapıyor. Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yılmaz, arıcılık sektörünün şehir için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Yılmaz, gezgin arıcıların genellikle yaylalarda ürettikleri balların büyük bir kısmını iç piyasada satarken, kentten yapılan bal ihracatının da son yıllarda arttığını vurguluyor.

“Arıcılık sektörü ilimiz ekonomisine yaklaşık 2,5 milyar liralık katkı sağlıyor. İhracatla birlikte bu katkının artmasını bekliyoruz.” diyor Yılmaz ve ekliyor:

“Son yılların ihracat verilerine göre, 2019’da 180 ton bal ihraç ettik. 2022 ve 2023’te ihracat rakamlarımız 700 tonun üzerine çıktı. 2024’te ise iklim koşulları nedeniyle üretim düşüşü yaşanarak 590 ton bal ihraç ettik. Bu yılın ocak-nisan döneminde 283 ton bal ihraç ettik. Gelecekte bal ihracatının hem hızlanmasını hem de artmasını bekliyoruz. Hedefimiz bu yıl içinde bin ton bal ihracatı gerçekleştirmek. Arıcılık sektörünün şehir ekonomisine daha fazla katkı sağlaması için çeşitli projeler hayata geçirerek sektörü ve ihracatı artırmaya çalışıyoruz.”

Yılmaz, ihraç edilen balın analizinin şehirde yapıldığına da değinerek, “Bal genellikle Avrupa Birliği ülkelerine gönderiliyor. Almanya, Hollanda, Belçika ve İngiltere bu ülkeler arasında. ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne de bal ihracatı yapıyoruz. Fransa gibi yeni hedef ülkelerimiz var. Düzenli olarak bal ihraç ederek Ordu’da üretilen balın hak ettiği değere ulaşmasını sağlayacağız.” ifadelerine yer veriyor.

Related Posts

ECB: Ticari gerilimler finansal istikrarı tehdit edebilir

Avrupa Merkez Bankası (ECB) raporunda, küresel ticari çatışmaların finansal sistemin istikrarını tehdit edebileceği belirtildi.

Devlet TOKİ’yi faize gömdü

Kamu kurumları arasındaki yüksek faiz anlaşmalarına tepki gösteren CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, “Anaparanın yüzde 80’ini faiz olarak ödeyecek. Bu nasıl bir hesap ama böyle anlaşma yapılmış” dedi.

Her 10 kişiden 7’si ekonomiyi “kötü” buluyor!

İstanbul Ekonomi Araştırma’nın Mayıs raporuna göre, Türkiye’de ekonomik kötümserlik artıyor. Katılımcıların yüzde 71’i ekonomiyi “kötü” olarak tanımlarken, işsizler ve yevmiyeli çalışanlar geçim sıkıntısından en çok etkilenen gruplar oldu. Ekonominin geleceğine dair karamsarlık da yükselişte.

Piyasalar tarife ateşkesiyle nefes aldı: Gözler kritik verilere ve TCMB raporuna çevrildi

ABD ile Çin arasında sağlanan geçici tarife indirimi ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarıyla küresel piyasalarda pozitif bir hava esmeye başladı. Yurt içi dahil olmak üzere dünya genelinde açıklanacak enflasyon, büyüme ve PMI verileri haftanın seyrinde belirleyici olacak. Türkiye’de ise gözler 22 Mayıs’ta açıklanacak TCMB’nin enflasyon raporuna çevrildi.

Mehmet Şimşek’e ‘oluk oluk para’ getirecek yolu söyledi

İBB Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından borsa iki kez devre kesti döviz TL karşısında tarihi seviyeyi gördü. Yatırımcı BIST’ten kaçarken İmamoğlu’nun nöbetçi mahkemece tutuklanmasından iki gün önce, borsa …

Ödemeler bugün hesaplara yatıyor! Bakan duyurdu

Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabından destekleme ödemelerine ilişkin paylaşımda bulundu. Alın teriyle toprağı yoğuran çiftçinin her zaman yanında olduklarını belirten Yumaklı, “5 milyar 102 milyon 219 bin lira destekleme ödemesini bugün …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir